Wijkgemeente ‘De Kern’ in Spijkenisse onderging een complete metamorfose. Het resultaat is een fraaie, lichte, uitnodigende ruimte die een en al warmte en openheid uitstraalt.

Tot een aantal jaren geleden telde de Protestantse gemeente in Spijkenisse nog drie kerken. Maar net als veel andere gemeenten in Nederland zag ook Spijkenisse het aantal kerkgangers sterk teruglopen. Daarom werd besloten de drie locaties samen te voegen en onder te brengen in het kerkgebouw
aan de Eikenlaan. Als nieuwe naam werd gekozen voor ‘De Verbinding’. Een toepasselijke titel voor de plek die letterlijk en figuurlijk een verbindende rol vervult binnen de wijk.

Ontmoetingsplek
Het gebouw dateert uit 1970. Met het opvallende tentdak, de spannende hoeken, fraaie zichtlijnen en het vele groen rondom, had deze kerk de meeste potentie als gezamenlijke ontmoetingsplek. Maar het interieur was één grote bruine massa en ook de indeling liet te wensen over. Tijd voor
een grote opknapbeurt en een frisse nieuwe wind.
Diverse architecten werden uitgenodigd een voorstel in te dienen, met als opdracht: ‘Creëer een plek waar iedereen zich thuis voelt én maak een gebouw dat klaar is voor de toekomst.’
De keuze viel op het ontwerp van Steven van Kooten. Een jonge architect met verrassende en smaakvolle ideeën, waardoor het gebouw nu nog meer tot zijn recht komt.

Slim hergebruik
In het kader van duurzaamheid én kostenbesparing ontstond het idee om de kerkbanken uit een van de andere kerken te verzagen tot lambrisering. In een speciaal ingerichte ruimte werd het hout in eigen beheer verzaagd en gebeitst. Van hetzelfde hout werd ook de nieuwe liturgische tafel - ontworpen door kerklid Rob Hagen - vervaardigd, evenals de lessenaar, een kaarsenstandaard
en de gedenkhoek.
Niet alleen de kerkbanken werden hergebruikt. Zo kregen de prachtige glas-in-lood-ramen, ontworpen door Lenie van Well-Bergwerff, een prominente plek in de nieuwe stilteruimte. En ook het grote houten kruis, het doopvont, de antependia en lampen uit de verschillende gemeenten
zijn in het nieuwe interieur verwerkt. Al die objecten symboliseren de verbinding tussen de drie kerken.

  • Op 24 september 2023 is de nieuwe kerk in gebruik genomen.
    Het eindresultaat overtreft alle verwachtingen. Door de kerkzaal te ‘draaien’, oogt de ruimte lichter en opener. Het nieuwe orgel - afkomstig uit een kerk in Bussum - werd op een andere plek gezet om het beter te laten klinken. In de nieuwe aanbouw werd een prachtige, sfeervolle stilteruimte gecreëerd. En al het donkerbruin werd vervangen door friswit en warm paars.

    ‘De Verbinding’ is een rustpunt, een plek om sámen te komen en een plek om thuis te komen.

    OOK BOUW- OF VERBOUWPLANNEN?

    Bel 0111 641596 Mail

Soortgelijke projecten:

Verbouw

Schildersbedrijf Noom

De kantoorruimtes werden hier door ons verbouwd.

BEKIJK PROJECT
Verbouw

Yogastudio Zierikzee

Een monumentaal pand aan het Karsteil, bouwden we om tot een holistische yogastudio.

BEKIJK PROJECT
Nieuwbouw

Hoofdkantoor Nemag

Voor deze internationale machinebouwer in Zierikzee realiseerden we een nieuw kantoorgebouw, waarbij we ook een deel van de oude fabriekshal aan hebben gepakt.

BEKIJK PROJECT
Onderhoud & service

Het Van Weel Bethesda Ziekenhuis

Met dit ziekenhuis in Dirksland hebben we al vanaf 2007 een vaste relatie en zijn er diverse uitbreidingen en renovaties uitgevoerd. Ook op dit moment zijn we er bezig. 

BEKIJK PROJECT
Onderhoud & service

Waterschap Scheldestromen

Voor Waterschap Scheldestromen voeren we diverse renovatieopdrachten uit.

BEKIJK PROJECT
Restauratie

Panden Middelharnis

Wat begon met ‘Heb je twee timmerlieden voor me?’ groeide uit tot een verbouwing van 5 (deels monumentale) panden in Middelharnis.

BEKIJK PROJECT
Verbouw

Kantoor Staatsbosbeheer

Het regiokantoor van Staatsbosbeheer heeft een duurzame restyling gekregen. 

BEKIJK PROJECT
Verbouw

Van der Kamp Pompen

Een klus bij een oude bekende: Het voormalige kantoor van N-SEA (door ons gebouwd) hebben we gerestyled tot een nieuwe vestiging voor Van der Kamp Pompen.

BEKIJK PROJECT
Onderhoud & service

Zeeuwland

Voor deze opdrachtgever voeren we al jaren diverse renovatieklussen uit.

BEKIJK PROJECT
Onderhoud & service

Zuidwester

Voor deze zorg- en dienstverlener voeren we diverse onderhoudswerkzaamheden en renovatieklussen uit.

BEKIJK PROJECT
Onderhoud & service

Quaker Oats

In Rotterdam werkten we aan de renovatie van ‘mueslifabrikant’ Quaker Oats. 

BEKIJK PROJECT
Verbouw

Renovatie Syntess Software

Voor deze producent van ERP- en mobiele software in Zierikzee maakten we een herverdeling tussen de kantoorruimtes én hebben we de boel van binnen meteen netjes opgefrist.

BEKIJK PROJECT
Onderhoud & service

SVRZ Het Gasthuis

Dit verpleeghuis hebben we grondig gerenoveerd. We zijn nu met de buitenzijde aan de slag.

BEKIJK PROJECT
Verbouw

Gemeentehuis Schouwen-Duiveland

Het interieur van het gemeentehuis Schouwen-Duiveland heeft een metamorfose ondergaan.

BEKIJK PROJECT
Onderhoud & service

Optoppen watertoren

Om de watertoren in Zwijdrecht weer zichtbaar, benaderbaar en beleefbaar te maken, heeft de top een transformatie ondergaan.

BEKIJK PROJECT
Onderhoud & service

Kantoor Voogd & Voogd

We zijn hier aan de slag gegaan met een inpandige verbouwing van het hoofdkantoor van Voogd & Voogd Diensten en Verzekeringen.

BEKIJK PROJECT
Verbouw

Chr. Ger. Kerk Zierikzee

In het najaar van 2018 werkten we aan een nieuwe kerkzaal voor de Christelijk Gereformeerde Kerk in Zierikzee.

BEKIJK PROJECT